Зеленчуците са едни от най-здравословните храни, които трябва да присъстват в менюто всеки ден. Те са незаменим източник на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, от които организмът се нуждае, за да функционира правилно.
Но сред зеленчуците се открояват някои, с които е по-добре да се внимава. Количеството им е препоръчително да не бъде особено голямо поради някои причини и негативни ефекти върху организма.
Кои са зеленчуците, които е добре да не се консумират обилно и ежедневно?
Царевица
Царевицата е много богата на захари и нишесте. По тази причина консумацията ѝ не е добре да е прекалено обилна, защото ще претовари организма с излишни захари. Тя все пак е полезна, защото съдържа зеаксантин и лутеин – важни за очите и зрението елементи.
Лук
Лукът е незаменим в много рецепти. Той има прекрасен вкус и е богат на редица здравословни вещества. С неговото количество обаче трябва да се внимава, защото също е богат на захари.
В него се съдържа фруктан, вид въглехидрат, който в големи количества може да причини стомашно-чревни смущения, болки, раздразнения, дори язва.
Картофи
Картофите са много богати на витамин С, дори повече от цитрусовите плодове. Но те са много наситени с въглехидрати и нишесте. По тази причина с количеството им също трябва да се внимава, за да не се претовари организмът с излишни захари.
Повече по темата прочетете в Az-jenata.bg
Снимка: Pixabay