Меласата е наситена, нерафинирана и сурова форма на захарта. Тя е продукт, който се добива от захарна тръстика или захарно цвекло. Притежава гъста и лепкава структура с богат карамелен вкус. Заради тези качества меласата се използва широко в производството и приготвянето на сладкиши и печива.
Тя има много качества, които заслужават специално внимание. Заради тях е добре да използвате именно нея вместо захар в случаите, в които това е възможно и няма да наруши текстурата на печивата и ястията ви.
Защо меласата е по-полезна от захарта?
Ускорява метаболизма
Меласата е богата на хранителни вещества, минерали, витамини и антиоксиданти. Активните ѝ съединения ускоряват метаболизма и съдействат за намаляването на наситените мазнини в тялото, като подпомагат превръщането им в енергия. По тази причина меласата е по-здравословен избор от захарта.
Превенция на рак
Меласата е концентрат от нерафинирани вещества, съдържащи се в продуктите, от които е направена. Заради богатото наличие на антиоксиданти, меласата е много добро средство за борба с рака и превенцията му.
За по-добро настроение
Меласата има положително въздействие върху нервната система, благодарение на антиоксидантите, витамините и минералите в състава си. Тя успешно подпомага борбата с депресията, тревожността и безпокойството, като намалява стреса, и подобрява настроението.
За по-бърз растеж на косата
Докато захарта и всички нейни производни, добавени в храната и готовите продукти, потискат растежа на косата, и дори могат да са причина за косопад, меласата има тъкмо обратен ефект. Тя стимулира растежа на косата, структурата на косъма, здравината и лъскавината му. Богатото наличие на витамини и минерали в меласата кара косата да расте здрава и силна.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay