Празник за столичани сътвориха бабите от Малко Търново. В центъра на София те готвиха, пяха и танцуваха, а софиянци и гости на града се докоснаха до културата и опитаха ястия характерни за Странджанския край.
Едно от най-характерните ястия, дошли чак от Странджа, та до центъра на София, е зелникът.
"Може да се се приготви с диво цвекло", казва Величка Шурелова от Малко Търново.
Триеницата е ястие, малко познато за новото поколение.
"Претрива се през пръсти брашно. Слага се в казан с гореща вода. Особеното тук е, че се залива с раслова чорба или това е чорба от туршия", обясни секретарят на читалището в Малко Търново - Милена Дренчева.
Фестивалът на гозбите е и с благотворителна цел.
"Всички приходи от продажбата ястията ще отидат за организирането на техния фолклорен и кулинарен фестивал, на 29 юли в Малко Търново", поясни организаторът Стоян Стоянов.
А докато хората хапваха от зелника и триеницата в тенджерата се вареше агнешкия курбан.
Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.