Кокосова вода, кокосово мляко, кокосово масло, кокосов чипс – всички тези продукти идват от кокосовия орех, който пък идва от Африка, Америка и Азия. Днес кокосът и кокосовите продукти са разпространени в цял свят. Плодът е известен и обичан заради сладкия си вкус и се използва в много рецепти за десерти и даже в някои основни ястия.
1. Високо хранителен, освежаващ и хидратиращ
Много плодове съдържат основно въглехидрати, но в кокосовия орех има много полезни мазнини, които са здравословни за организма. Кокосовата вода е идеална за поддържане на доброто хидратиране на организма, а в плода има много полезни витамини и минерали, които подпомагат някои функции. Например в кокоса има високо съдържание на манган, който подпомага здравето на костите, както и мед и желязо, които участват в изграждането на бели кръвни клетки.
2. Има антибактериални ефекти
Някои проучвания са открили, че кокосовото масло може да предотврати растежа на определени вредни бактерии. Оказва се, че този продукт е идеален като дезинфектант и може да предотврати заболявания, причинени от широко разпространени бактерии като E. coli.
3. Помага за регулирането на кръвна захар
Кокосът е полезен за кръвната захар, защото има повече мазнини и по-малко въглехидрати. В него също така има много фибри, които могат да подпомогнат регулирането на нивата на кръвна захар като подобрят инсулиновата резистентност. Проучвания са открили, че замяната на други мазнини с полезните мазнини от кокоса може да спомогне за намаляването на кръвната захар.
Повече по темата прочетете в Puls.bg
Снимка: Рixabay