Динята е прекрасен плод, който освежава горещите летни дни и дава много енергия, хидратира, засища глада за сладко и е толкова вкусна! Тя обаче съдържа семки, които повечето хора премахват, когато я ядат.
Истината е, че семките на динята са много полезни. Те съвсем не са вредни и не е задължително да се изхвърлят, както много хора правят.
Семената на динята са изключително богати на фибри, витамини, минерали, желязо, калий и други важни елементи.
Една от най-големите трудности с консумацията им е, че са прекалено твърди. Но това не пречи да ги гълтате заедно с пулпата на динята.
Семената ѝ са страхотен източник на аминокиселини, сред които аргинин и лизин. Те са есенциални аминокиселини, което означава, че не се синтезират в тялото, а трябва да се набавят чрез храната. Семената на динята ги съдържат в изобилие.
Повече по темата прочетете в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay