Начинът на хранене има значение за множество процеси, които протичат в организма. Освен това той може да осигурява както множество ползи за здравето, така и да има негативно влияние. Установяването на значението на различни модифицируеми фактори, какъвто е начинът на хранене, върху репродуктивното здраве, има голямо социално и клинично значение.
От голямото разнообразие витамини и микроелементи, най-ключово значение за плодовитостта имат фолиевата киселина и витамин В12. Вече са установени рисковете от недостиг на фолиева киселина при зачеване и по време на бременност за здравето на нервната система на плода.
Проучванията са показали, че приемът на мултивитамини благоприятства качеството на яйцеклетките и увеличава шансовете за оплождане. Комплексните витамини, съчетани с фолиева киселина, допринасят със състава си за понижаване на риска от безплодие, което се дължи на нарушения в овулацията. Приемът на фолиева киселина се свързва с понижен риск от развитие на спорадична липса на овулация - ановулация.
Фолатът има значение за множество аспекти на репродуктивното здраве. При пациенти, носители на Т-алела в позиция 677 на гена за метлин тетрахидрофолат редуктазата, се наблюдава по-нисък отговор на яйчниците към стимулация. Това затруднява успеваемостта на методите за асистирана репродукция, тъй като води до отделяне на понижено количество фоликули.
Освен това се намалява и броя на гранулозните клетки, които отделят женски полови хормони – естрогени. Проучванията са показали, че при пациентките, които са приемали фолиева киселина преди и по време на процедурите за асистирана репродукция се наблюдава повишено качество и по-добра функционална зрялост на отделяните фоликули.
Четете повече в Puls.bg.