Доматът обогатява организма ни с полезни витамини и минерали. Използва се в яхнии, паста, супи и множество други храни. Може да се намери пресен, но често се продава и в консерви, под формата на сосове и дори сушен.
Освен наслада от характерния си вкус, доматът носи и ред ползи за здравето. Ето някои от тях:
1. Укрепва функцията на сърцето и кръвоносната система, както и подобрява имунната система и намалява риска от възпаление
Доматът съдържа високи нива на ликопен, бета-каротин и хлорогенна киселина. Това са каротеноиди или пигменти, които имат различни ползи за организма. Ликопенът е този пигмент, който придава на домата характерния му червен цвят, но той има и други полезни свойства. Проучвания сочат, че ликопенът може да спомогне за сваляне нивата на вреден холестерол в организма. Бета-каротинът действа като антиоксидант, който предотвратява оксидативния стрес. Той намалява риска от хронични възпаления и сърдечни заболявания. Хлорогенната киселина е силен антиоксидант. Има проучвания, които свързват това вещество с намалени нива на кръвно налягане.
2. Намалява риска от рак
Ликопенът в качеството си на каротеноид предпазва организма и от ракови заболявания. Проучвания са открили връзката между високите нива на ликопен и намаленият риск от рак. Всички каротеноиди, които се намират в доматите, във високи нива защитават жените от рак на гърдата. Други проучвания сочат за връзка между консумацията на домати и намален риск от ракови образувания на простатата, стомаха и белите дробове.
3. Подобряват здравето на кожата
Растителни вещества като ликопен могат да предотвратят слънчеви изгаряния. Едно проучване сочи, че ежедневната консумация на домати и зехтин могат да намалят риска от слънчеви изгаряния с 40%.
Повече по темата прочетете в Puls.bg
Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?
Снимка: Pixabay