Ароматът, който чесънът придава на всяка храна, в която се влага е причина да е толкова широкоразпространен. Чесънът се разглежда като зеленчук и намира място в много готварски рецепти. Освен в храната, той се използва и като лек заради силните си полезни свойства.
Луковият зеленчук съдържа множество съединения, витамини и минерали, които носят на организма защита от заболявания и укрепване на организма.
Представяме ви няколко ползи за здравето, които чесънът носи:
1. Диетичен продукт
Една скилидка чесън съдържа по-малко от 5 калории. За сметка на това в нея има голямо наличие на витамини В6 и С, както и на манган. Витамин В6 спомага за доброто развитие и поддържане на нервната система, а витамин С действа като антиоксидант и може да намали кръвното налягане. Манганът е минерал, който участва във формирането на костите и съединителните тъкани в организма.
2. Предпазва от настинка
Чесънът може да подобри функцията на имунната система. Луковият зеленчук има добър ефект срещу настинка. Някои проучвания сочат, че при консумация на чесън рискът за настинка е с 63% по-нисък в сравнение с плацебо.
3. Намалява кръвното налягане
Високото кръвно налягане може да бъде регулирано чрез консумация чесън заради витамин С, както и други полезни съединения в зеленчука. Проучване е открило, че екстракт от чесън може бъде толкова ефективен колкото лекарство против кръвно налягане.
4. Намалява холестерола
При случаи на висок холестерол, консумацията на чесън може да намали нивата на LDL - "лошия" холестерол, до 15%. Проучванията сочат, че чесънът няма ефект върху HDL - "полезния" холестерол, в организма.
Четете цялата статия в puls.bg.