Лимонът е яркожълт, цитрусов плод с кисел вкус. Оригинално произлизащ от териториите на Азия, лимонът сега е широкорапзпространен из цял свят. Вкусът на лимона е популярен и плодът има много форми – освен като суров, може да се консумира и под формата на сок или в лимонада. В готварството лимонът може да се изстиска върху ястие, за да добави свеж вкус и лека киселинност. Корите на лимона също се използват в кухнята, и се продават като подправка, освен че се използват за направата на конфитюр.
1. Подпомагат здравето на сърцето
В лимоните се съдържа значително голямо количество витамин С. Този витамин не може да се произвежда в организма и трябва да се набави. Носи ред ползи за здравето, като една от тях е, че намалява рискът от сърдечни заболявания и инсулт. Само един лимон съдържа 31 милиграма витамин С. Това е половината необходимо количество от витамина за деня. Освен витамин С, фибрите в лимона също допринасят за намален риск от сърдечни заболявания – изследвания сочат, че те могат да намалят нивата на холестерол в кръвта.
2. Предпазват бъбреците
Камъните в бъбреците са често срещан проблем и могат да доведат до усложнения като блокаж на отделителната система. Лимонената киселина служи за повишаване на нивото на pH в урината, както и увеличаването на обема ѝ. По този начин лимона може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.
3. Помага за усвояването на желязо
Липсата на желязо в организма се свързва със състоянието анемия. При анемията не се произвеждат достатъчно червени кръвни клетки. Лимонът съдържа малко количество желязо, но има голямо наличие на витамин С и лимонена киселина. Тези вещества подсилват функцията на организма да усвояват желязото от други храни, предпазвайки го от анемия.
Повече по темата прочетете в Puls.bg