Шамфъстъкът е ядлива зелена ядка, която представлява плод на ниско храстовидно дърво, обвит от черупка. Освен че представлява вкусно лакомство, тази ядка се използва в кулинарията и по-конкретно в сладкарството. Някои от по-известните десерти, които съдържат шамфъстък са баклава, халва и сладолед. Ядката, освен с лесно разпознаваемия си вкус и зелен цвят, носи и множество ползи за здравето.
1. Малко калории, много протеини
Шамфъстъкът е пълноценна храна, която може бързо да засити след ядене на малко количество. Ядката има ниска калорийна стойност в сравнение с другите ядки и носи полезни мазнини, характерна черта за голяма част от тях. Шамфъстъкът съдържа високо количество протеини – в 100 грама шамфъстък има 14 грама протеини.
2. Антиоксиданти
В сравнение с други ядки и семена, в шамфъстъка се съдържат значително по-високо количество антиоксиданти. Тези вещества предпазват организма от състояния като хронично възпаление и рак. В него се намират антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които имат и други функции, освен тези на антиоксиданти. Те могат да предпазят увреждания на очите от синя светлина и да поддържат доброто зрение. Полифенолите са най-ясно изразените антиоксиданти в шамфъстъка и помагат за предпазване на организма от ракови и сърдечносъдови заболявания.
3. Витамини и минерали
Освен мазнини, в шамфъстъка се съдържат други полезни хранителни вещества като витамин В6 и калий, които имат редица здравословни ползи за организма. Витамин Б6 подпомага регулирането на кръвната захар в организма, както и образуването на хемоглобин, необходим за кръвоносната система молекула. Калият подсилва организма като регулира сърдечния ритъм и спомага за правилната функция на мускулите и нервните вериги.
Повече прочетете в Puls.bg
Снимка: Pixabay