Целината е зеленчук, сходен на моркова и магданоза, който е широко разпространен по цял свят. Хрупкавият зеленчук намира употреба в ястия като супи, яхнии, туршии и други, но също така може да се използва в сурово състояние в салата или да се яде самостоятелно като бърза следобедна закуска.
Най-популярният начин да се консумира целина е под формата на сок. Резултатите от изследвания обаче предполагат, че хапването на целина, за разлика от пиенето на сока от нея, може да даде някои допълнителни ползи.
По-голямото съдържание на целината е водно, а останалата част носи множество полезни вещества. В един стрък целина се съдържат 9 калории, но той компенсира за добавеното тегло с голямо количество витамини – А, К, С и В, както и минерали – калций, магнезий, манган и калий. Всички тези вещества носят множество ползи на организма, щом са усвоени. Те включват подобрено здраве на сърцето и храносмилателната система, понижени нива на кръвна захар и намален риск от хронични заболявания.
1. Подпомага сърдечната дейност
В целината се съдържат витамини К и В9, които подобряват сърдечната дейност по различни начини – витамин К участва в кръвосъсирването, а В9 подпомага образуването на червени кръвни клетки. Освен това в зеленчука се съдържат флавоноиди – растителни вещества, които действат като антиоксиданти и се борят против оксидативния стрес в организма. В допълнение към това, проучвания сочат за намаляване на нивата на вреден холестерол в организма, свързано с флавоноиди.
2. Подобрява храносмилането
В един стрък целина се съдържа един грам фибри. Фибрите подобряват храносмилателната система, като допринасят за транспортирането на храна през нея. Освен храносмилането, фибрите могат да помогнат и при отслабване, защото при консумация дават усещане за ситост.
3. Регулират кръвната захар
Ниската калорийна стойност на целината позволява консумация без притеснения за нивата на кръвна захар. Изследване от 2018 г. сочи, че при взимане на капсули с листа от целина нивата на кръвна захар се намаляват. Предполага се, че веществата в целината помагат за усвояването на захар в организма, пише puls.bg.
4. Предотвратява появата на хронични заболявания
В целината се съдържат множество антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Над дузина флавоноиди предпазват организма от оксидативен стрес, който причинява клетъчно увреждане. Един от флавоноидите се нарича кверцетин и проучвания сочат за неговия ефект против хронично възпаление и за намаления риск от болест на Алцхаймер.