Затрудненията с правилното дъвчене на храна могат да доведат до по-високи нива на глюкоза в кръвта, сочи ново проучване. Липсващи или увредени зъби са основен фактор при неправилно дъвчене и имат връзка със затлъстяване. Препоръчва се зъболечение за възстановяване на правилното дъвчене, за да могат да се възстановят стандартните нива на глюкоза в кръвта.
Проучването е наблюдавало дъвченето при пациенти с диабет тип 2. Тези, които могат да дъвчат храната си, без проблеми показват по-ниски нива на кръвна захар, в сравнение с тези с някакъв вид увреждане, което не им позволява да дъвчат правилно.
Повишената кръвна захар води до риск от инсулт, инфаркт, кожни заболявания и бъбречна недостатъчност. Препоръчителните начини, чрез които да се справим с диабет тип 2, включват отслабване, редовна физическа активност, здравословна диета и контролиране на кръвното налягане.
Когато храната се дъвче, храната започва да се разгражда и да намалява като обем, което улеснява преглъщането и спомага за усвояването на хранителните вещества. Но друга важна задача, която се изпълнява чрез дъвченето, спомага за намаляването на нивата на кръвна захар в организма.
Първата е изпращането на сигнали към центъра на мозъка, който отговаря за усещането ни за ситост. По този начин чрез продължително дъвчене се чувстваме заситени по-скоро и не приемаме по-голямо количество храна.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay