Мигрената е едно от най-честите здравословни оплаквания при възрастни, но и при деца. Има редица причини, които могат да доведат до появата на главоболие. Ежедневен стрес, дехидратация, недоспиване, месечен цикъл, негативни мисли и други. Едно е сигурно – когато се появи, винаги търсим начин да облекчим болката. Има ли как да намалим появата на мигрена, както и това тя да не бъде толкова интензивна? Според редица западни изследвания няколко хранителни елемента биха могли да имат полза в тази посока.
Коензим Q10
Свързваме го с грижа за кожата, намаляването на бръчки. Но коензим Q10 (CoQ10) има и антиоксидантни свойства, които помагат за предотвратяване и облекчаване на мигрена и възпаление на нервите, сочат изследвания. Тази добавка може също да има потенциална роля за намаляване на продължителността и броя на епизодите на мигрена, смятат учените. Освен това, за коензим Q10 се смята, че действа благоприятно на енергийните ни нива, репродуктивното здраве, сърцето и други.
Витамин B2
Известен също като рибофлавин, този витамин е и един от осемте витамина от група В, които помагат за превръщането на храната в гориво за тялото ни. Също така помага за метаболизма на мазнините и протеините. Според учени хора, при които се наблюдава дефицит на витамина, са по-податливи на мигрена. Известно е, че витамин B2 допринася за усвояването на желязото, важен е за централната нервна система, здравето на очите.
Четете повече по темата в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay