Световната здравна организация излезе с указания против употребата на изкуствени подсладители. Препоръките са формулирани на базата на доказателства, които сочат, че подсладителите нямат спомагащ ефект при отслабване и не намаляват риска от заболявания, свързани с високата телесна маса.
Създавани са множество заместители на захарта, които се представят за здравословна алтернатива. Измежду тях са захарин, аспартам и стевия. От СЗО предупреждават, че продължителният прием на подсладители вместо захар няма да помогне със свалянето на килограми и може да доведе със себе си рискове от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.
Поради факта, че подсладителите са алтернативи на захарта, в които няма калории, те нямат и никаква хранителна стойност. От СЗО препоръчват приемът на естествена захар, като плодове и неподсладени храни и напитки. Цялостното намаляване на приема на сладко би повишило качеството на живот.
Препоръките се отнасят за всички, освен за страдащите от диабет, и включват всички видове подсладители, които не се класифицират като захари и се включват в храни и напитки или се продават самостоятелно.
Захарта сама по себе си не е вредна. Организмът ни преработва въглехидратите в глюкоза, което е вид захар и се използва от клетките като енергиен ресурс. Видовете захар, които приемаме като храна, могат да включват добавена захар или да имат естествена захар в себе си.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay