От тъмночервени до златистожълти черешите са любим плод за мнозина. Костилковият плод идва от рода сливи. На пазара може да се намери суров, замразен или консервиран. Освен декоративната стойност на овошката и сладкия вкус на плода, черешовият плод е полезен за организма. Поради голямото наличие на ценни вещества черешите се обозначават като суперхрана.
1. Противовъзпалителни и антиракови свойства
Веществото, което дава яркия червен цвят на черешите, е пигментът антоцианин. Заедно с флавоноидите в плода, тези вещества са антиоксиданти и предпазват организма от хронични възпаления, което намалява риска от сърдечни заболявания, рак и диабет. Черешите предоставят на организма и витамини А, С и Е.
Високите количества антоцианин и мелатонин защитават организма от клетъчно увреждане, което може да доведе до раково заболяване. Научни изследвания са открили и други биоактивни съединения в черешите, които допринасят за намален риск от рак.
2. Подобряват качеството на съня
В черешите се съдържат високи нива на мелатонин и триптофан. Мелатонинът, още наречен "хормонът на съня", регулира биологичния ни часовник и спомага за спазването на режим на съня. Тритпофанът е аминокиселина, която е градивен елемент в синтеза на протеини в тялото, като серотонин и мелатонин.
3. Успокояват мускулна треска
Поради наличието на противовъзпалителните флавоноиди и антиоксидантите, черешите могат да успокоят болките в мускулите след тренировка. Научни изследвания сочат, че свойствата на черешите са сходни с тези на противовъзпалителни лекарства като ибупрофен срещу болка, но без риска от странични ефекти.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: pixabay