Микровълновата фурна е уред, който спестява много време и енергия. С нейна помощ не само претопляте студените ястия, но и готвите бързо и лесно. В нея обаче не трябва да се слагат някои видове храни и предмети, защото това крие риск от развалянето на уреда или на хранителните качества на ястията.
Вода
Водата лесно прегрява в микровълновата и може да изкипи. Точката на кипене се достига много по-бързо при микровълново нагряване, отколкото при обикновено загряване на котлон. Имайте го предвид, когато топлите вода в микровълнова.
Сосове, супи без похлупак
Когато претопляте студена супа или някакъв сос, силно препоръчително е да го правите под капак. Това предотвратява бързото изкипяване на течността и разпръскването ѝ по стените на микровълновата.
Хляб
Никога не стопляйте хляб в микровълновата, защото тя го прави лепкав, разпадащ се, а впоследствие многократно по-твърд от нормалното. В повечето случаи стоплянето на хляб в микровълновата го прави лепкав и разтеглив.
Четете повече по темата в az-jenata.bg