Антибиотиците са медикаменти със специфично действие, което налага съобразяването с приема на други лекарства, храни и напитки. Някои от тях могат да повлияят на ефекта на антибиотиците, като или го потискат, или го усилват. Заради това, когато сте на антибиотик, е препоръчително някои храни и напитки да не се приемат или да се ограничат до минимум.
Кои са храните и напитките, които трябва да избягвате, ако сте на антибиотик?
Млечни продукти
Млечните продукти съдържат кисели бактерии, които са полезни за чревната флора, но могат да са с негативно влияние върху усвояването на активните съставки в някои антибиотици.
В млечните продукти се съдържа и голямо количество калций. Той блокира усвояването на някои антибиотици, което намалява тяхното въздействие върху болестотворните бактерии, заради които е назначено лечението.
Добавки с желязо и калций
По същата причина хранителните добавки с калций и желязо са непрепоръчителни по време на прием на антибиотик. Калцият и желязото могат сериозно да попречат на усвояването на повечето антибиотици. Заради това приемът на тези добавки е добре да се преустанови, докато трае лечението с антибиотични медикаменти.
Четете повече на az-jenata.bg.
Снимка: pixabay