fallback

Не изхвърляйте останалите козунаци, има в какво да ги превърнете

Може да станат на вкусен и атрактивен сладкиш

17.04.2023 | 09:10 Автор: Тодор Петров

След великденските празници обикновено остава доста голямо количество от козунаците, които сме купили или собственоръчно сме приготвили.

Лошото обаче е, че козунаците не са особено траен продукт, най-вече когато са домашни. Случва се така, че те бързо изсъхват и се налага да ги изхвърлим.

Не бързайте да го правите. Можете да превърнете лесно и бързо старите козунаци в нов вкусен и атрактивен сладкиш! 

Сладкиш с козунак и банан

Необходими продукти:

500 г стар козунак 1 и ½ чаша захар 2-3 банана 500 мл прясно мляко 4 яйца 1 ванилия кокос или ядки

Нарежете козунака на филийки. Половината от захарта карамелизирайте като я загреете на дъното на тава за печене във фурна или на котлон.

Разбийте яйцата с останалата захар. Към тях добавете и млякото. Нарежете бананите на кръгчета. След като захарта се карамелизира, подредете бананите по дъното на тавата. След това подредете и филийките козунак.

Залейте със сместа от яйцата, захарта и млякото. Печете в умерено загрята фурна за около 30-40 минути или докато течната смес се абсорбира напълно.

Пържени козуначени филийки

Това е най-лесното предложение, стига човек просто да се сети.

Необходими продукти:

500 г стар козунак 5-6 яйца 2-3 с. л. пудра захар 1 с. л. брашно 1 ванилия Разбийте продуктите на гладка смес. Нарежете козунака на филийки. Потопете всяка филийка, за да се напои със сместа и пържете в сгорещено олио.

Вижте още рецепти в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback