След великденските празници обикновено остава доста голямо количество от козунаците, които сме купили или собственоръчно сме приготвили.
Лошото обаче е, че козунаците не са особено траен продукт, най-вече когато са домашни. Случва се така, че те бързо изсъхват и се налага да ги изхвърлим.
Не бързайте да го правите. Можете да превърнете лесно и бързо старите козунаци в нов вкусен и атрактивен сладкиш!
Сладкиш с козунак и банан
Необходими продукти:
500 г стар козунак
1 и ½ чаша захар
2-3 банана
500 мл прясно мляко
4 яйца
1 ванилия
кокос или ядки
Нарежете козунака на филийки. Половината от захарта карамелизирайте като я загреете на дъното на тава за печене във фурна или на котлон.
Разбийте яйцата с останалата захар. Към тях добавете и млякото. Нарежете бананите на кръгчета. След като захарта се карамелизира, подредете бананите по дъното на тавата. След това подредете и филийките козунак.
Залейте със сместа от яйцата, захарта и млякото. Печете в умерено загрята фурна за около 30-40 минути или докато течната смес се абсорбира напълно.
Пържени козуначени филийки
Това е най-лесното предложение, стига човек просто да се сети.
Необходими продукти:
500 г стар козунак
5-6 яйца
2-3 с. л. пудра захар
1 с. л. брашно
1 ванилия
Разбийте продуктите на гладка смес. Нарежете козунака на филийки. Потопете всяка филийка, за да се напои със сместа и пържете в сгорещено олио.
Вижте още рецепти в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay