За Великден по традиция приготвяме агнешко месо, агнешка супа и дроб сарма. За да стане месото крехко, вкусно и сочно му трябват достатъчно часове готвене на слаб огън. Въпреки това някои го предпочитат алангле.
Но ето как да приготвите печен агнешки бут.
Продукти:
- 1 агнешки бут
- 1 връзка пресен лук
- 4-5 стръка джоджен
- сол
- червен пипер
- черен пипер
- розмарин
Приготвяне:
Измийте месото добре. Намажете добре със солта и подправките. Втрийте ги в месото. Оставете бута да почине в намазнена тава за 20 минути и да поеме ароматите. В тавата налейте 1 чаша топла вода. Нарежете лука и пресния джоджен на ситно. Добавете ги във водата. Загрейте фурната на 200-220 градуса, съветва az-jenata.bg.
Сложете агнешкия бут да се пече за 15-20 минути, докато хване лек загар. След това покрийте и намалете фурната на 160-180 градуса. Печете за около 3 часа. Ако през това време се наложи, долейте вода, за да не остане месото сухо. Преди да го извадите от фурната, махнете фолиото, усилете градусите и печете за още 10-15 минути до златист загар.