Ядките са прекрасни дарове на природата, богати на хранителни вещества. Смятат се за суперхрана заради богатото наличие на фибри, полезни мазнини, витамини, минерали, протеини. Присъствието им е задължително във всяка здравословна диета. Колкото по-разнообразен е изборът ви на ядки, толкова повече ползи ще извлече организмът ви от техните качества. Има някои ядки с потенциално негативен ефект върху здравето.
Не е задължително да ги избягвате напълно, защото наред с отрицателните си ефекти - те притежават полезни вещества и имат висококачествена хранителна стойност.
Кои са ядките с потенциално отрицателен ефект върху здравето и защо трябва да ги ядете в много малки количества?
Кашу
Кашуто е ядка с чудесни качества. То съдържа полезни мазнини, протеини, витамини, минерали, фибри. Проблемът с кашуто идва оттам, че неговата обвивка всъщност е отровна. Това е и причината сурово кашу да не се консумира.
Важно е да претърпи предварителна обработка, за да е безопасно за здравето. Дори когато на етикета пише, че е сурово, то винаги е преминало процес на бланширане. Препоръчително е да се внимава с количеството кашу, защото колкото повече изядете от тази ядка, толкова повече токсични вещества могат да се натрупат в тялото ви.
Четете повече по темата в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay