Консумацията на твърде много сол е рисков фактор за запушване на артерии във врата и сърцето, което увеличава риска от инфаркт и инсулт дори при пациенти с нормално кръвно налягане, констатира публикувано в European Heart Journal Open проучване.
Заключението му показва, че повишената консумация на сол може да причини сериозно увреждане, без да е налична хипертония, коментира авторът му д-р Йонас Вуопио от Института Каролинска и Центъра за клинични изследвания към Университета "Упсала" в Швеция.
Отдавна е известно, че солта е вредна за здравето и конкретно за сърцето, заради връзката ѝ с високото кръвно налягане, но ролята на бялата готварска субстанция по отношение образуването на плаки в артериите досега не е изследвана.
Това е първото проучване, което разглежда отношението между високата консумация на сол и втвърдяването на артериите, конкретно на главата и шията. Според автора връзката е линейка, което означава, че всеки грам повече сол е свързан с по-сериозен риск от развитие на атеросклероза.
Проучването включва информация за близо 11 000 души на възраст между 50 и 64 години, като изследователите събират данните от стойностите на сол в урината, за да оценят надеждно консумацията ѝ.
Четете повече в Puls.bg.