Великден наближава, а подготовката за празника вече върви. Погрижили сме се за декорацията на дома, остава да помислим за празничната трапеза и разбира се, за боядисването на яйцата, което е и най-забавната част от подготовката.
Всяка домакиня има своите трикове. Някои поставят яйцата върху застлан на дъното на тенджерата тензух или кърпа. Други добавят към водата щедро количество сол и оцет или пък слагат яйцата да се варят след като водата вече е завряла.
Друг трик казва, че яйцата трябва да се измият с хладка вода да се подредят в тенджера, за да има малко разстояние между тях и да не се блъскат едно в друго. Сипва се студена вода, колкото да ги покрие (около 3 см отгоре им). След това се добавя една супена лъжица оцет, пише az-jenata.bg.
Оставя се водата да заври и яйцата да кипят около 30 секунди. След това се изключва котлонът и се покрива тенджерата с капак за около 12 минути. Яйцата трябва да са перфектно сварени, затова се продължава с тяхната декорация.
Снимка: Pixabay