Вкусна идея за Великден: Направете карамелизирано медено свинско

Загрейте фурната на 170 градуса

06.04.2023 | 23:06 Редактор:
Вкусна идея за Великден: Направете карамелизирано медено свинско
Вкусна идея за Великден: Направете карамелизирано медено свинско

Великден наближа, а какво по-хубаво от това да спретнете вкусна трапеза. Ето как да направите карамелизирано медено свинско за Великден.

Продукти:

- 2,5 кг цяло парче пушена шунка

- ¼ чаша карамфил

- ¼ чаша тъмен царевичен сироп

- 2 чаши мед

- 2/3 чаша масло

Приготвяне:

Загрейте фурната на 170 градуса. Направете прорези по цялата дължина на парчето шунка, след това повторете същото от другата страна така, че да се получи ромбоидна форма. В прорезите поставете целите карамфили, за да овкусят месото, съветва az-jenata.bg.

На водна баня загрейте царевичния сироп, меда и маслото. Разбърквайте, докато се смесят напълно. След като маслото е изцяло разтопено, свалете от котлона. Намажете месото обилно с глазиращия сос. Сложете във фурната да се пече за около 1 час. Изваждайте месото на всеки 10-15 минути, за да го обливате отново със соса.

През последните 4-5 минути от печенето увеличете температурата, за да се карамелизира още по-добре. Оставете месото да почине известно време, преди да сервирате. Извадете парченцата карамфил.