Великден наближа, а какво по-хубаво от това да спретнете вкусна трапеза. Ето как да направите карамелизирано медено свинско за Великден.
Продукти:
- 2,5 кг цяло парче пушена шунка
- ¼ чаша карамфил
- ¼ чаша тъмен царевичен сироп
- 2 чаши мед
- 2/3 чаша масло
Приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса. Направете прорези по цялата дължина на парчето шунка, след това повторете същото от другата страна така, че да се получи ромбоидна форма. В прорезите поставете целите карамфили, за да овкусят месото, съветва az-jenata.bg.
На водна баня загрейте царевичния сироп, меда и маслото. Разбърквайте, докато се смесят напълно. След като маслото е изцяло разтопено, свалете от котлона. Намажете месото обилно с глазиращия сос. Сложете във фурната да се пече за около 1 час. Изваждайте месото на всеки 10-15 минути, за да го обливате отново със соса.
През последните 4-5 минути от печенето увеличете температурата, за да се карамелизира още по-добре. Оставете месото да почине известно време, преди да сервирате. Извадете парченцата карамфил.