Тромбофилията е вродено (генетично) или придобито (имунологично) състояние, при което се наблюдава дисбаланс на протеините в кръвта, известни като фактори на съсирване, които контролират образуването на кръвен съсирек. Тромбофилията е състояние, при което кръвта има повишена тенденция да се сгъстява и има риск от образуване на съсиреци.
Повечето хора, страдащи от тромбофилия, нямат симптоми. Симптоми може да се появят, когато вече е на лице съсирек и според това къде се намира той, може да се наблюдават следните признаци:
- Болка, подуване, парене, зачервяване – при съсирек в ръце или крака;
- Болки в стомаха, повръщане, диария – при съсирек в корема;
- Недостиг на въздух, замаяност, болка, потене – при съсирек в сърцето;
- Недостиг на въздух, кашлица, болка в гърдите – при съсирек в белите дробове;
- Проблеми със зрението, главоболие, затруднен говор – при съсирек в мозъка.
Кръвните съсиреци могат и да се движат свободно в кръвоносната система, което ги прави особено опасни, тъй като могат лесно да достигнат до жизненоважните органи.
Освен прием на медикаменти за превенция образуването на съсиреци може да се обърне внимание и на храната, която се приема.
За да намалите риска от възпаление и образуване на кръвни съсиреци, ограничете приема на следните храни:
- Рафинирани, преработени храни като бял ориз, бял хляб, сладкиши;
- Пържени храни, фаст фуд;
- Газирани и подсладени напитки;
- Червено месо, колбаси и всякакви преработени меса;
- Трансмазнини като маргарин, палмово масло
Има конкретни храни, хранителни вещества и билки, които спомагат за разреждане на кръвта. Такива са джинджифил, куркума, чесън, гинко билоба, алое, вечерна иглика, мелатонин, витамин Е (3).
Четете повече по темата в puls.bg.