На 25 март отбелязваме един от най-светлите празници в годината - Благовещение. Празникът бива утвърден още през VII век. На този ден архангел Гавриил се явил на Дева Мария, за да ѝ съобщи благата вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. И за този празник ще приготвим празнична трапеза.
Тъй като сега са великденските пости, ястията трябва да бъдат постни, но се разрешава консумацията на риба и морски дарове. Също така се приготвят баници, пити, ястия със зелении за здраве. Важно е на трапезата да има и мед, червено вино.
На Благовещение повод да почерпят имат всички, които носят имената Благовест, Благовеста, Блага, Благо, Благой, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина.
Продукти:
- 5 филета от пъстърва
- 3 скилидки чесън
- 2 стръка магданоз, пресен
- 1 щипка риган
- 1 щипка черен пипер
- 2 стръка пресен лук
- 1 щипка сол
- 50 мл зехтин
- 1 лимон
- 2 супени лъжици пресен лимонов сок
Приготвяне:
Загрейте фурната на по-ниска температура - не повече от 180 градуса. Подгответе една тавичка за печене и я намазнете, съветва az-jenata.bg.
Смесете ригана, черния пипер, солта, намачкания чесън и разбъркайте добре. Отделно смесете лимоновия сок с приготвения меланж от подправки. Добавете и ситно нарязания пресен лук. Оваляйте рибата в сместа. Поръсете я с черен пипер и още сол на вкус, ако е необходимо.
Печете за около 10 минути. Сервирайте с парченца лимон.