Всички сме чували за суперхраните. Една от тях е спирулина – микроскопично синьозелено водорасло. В биомагазините, аптеките и магазините за здравословни храни, можем да намерим синя и зелена спирулина на прах или под формата на хранителна добавка. Прахообразна, спирулина може да се добавя към сокове, смутита. Смята се, че консумацията ѝ има редица ползи за нашето здраве. Ето някои от тях:
Богата на хранителни елементи
Хубавото на спирулина е, че има малко калории, но консумацията ѝ ни осигурява всички витамини и минерали, от които се нуждае кожата за да е здрава, сред които желязо, калий и магнезий, протеини. Също така е богата на витамини В, А, К и Е, а и на цинк.
Защитава кожата
Според западни изследвания, спирулина защитава кожата ни от увреждане на свободните радикали и повишава синтеза на колаген, което я прави по-млада, гладка и здрава. Също така допринася за детокса на организма, което също има отношение към добрия външен вид на кожата. Освен това има антибактериални свойства и се смята, че подобрява клетъчния метаболизъм, което ускорява възстановяването на кожата и предотвратява натрупването на бактерии.
Подходяща за консумация, но и за локално приложение
Обичаме домашните маски за лице, а спирулина е подходяща за тази цел. Локалното ѝ приложение спомага за облекчаване на подуването, стяга кожата, забавя появата на бръчки. Изследвания показват, че може да се ползва от всички видове кожи.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: pixabay