Традиционният празник на сланината и греяната ракия събра този уикенд хиляди гости от цялата страна в Априлци. Сред най-впечатляващите атракции е ястие от 500 килограма сланина, което всички на фестивала могат да опитат.
В Априлци отново могат да се опитат местните деликатеси - шарена сланина и гроздова ракия, предлагани от производители в региона.
"Опитваме се да съхраним и рецептите освен традицията. Имаме три конкурса, единият е за греяна ракия - "Прекрасна на вкус и чудесна на градус", другият конкурс е за най-крехка сланинка, и третият е за ястия от сланина", разказа кметът на Априлци Тихомир Кукенски.
За гостите има и специални изненади, като т.нар. бабина гозба, от която могат да опитат всички."Гозбата се готви от 500 яйца, 30 кг сланина и 30 кг праз лук - останалото е тайна", сподели Кукенски.
Планинският град е прочут още и с ароматната си сливова ракия, която в студените дни се приготвя по специален начин.
"Загряваме захарта предварително, една лъжица захар на горе-долу 200 мл ракия, като се гори захарта, наливаме ракията и изчакваме да се обърне. От хубавата ракия става хубава греяна ракия! За нашия край традиционно сливова ракия - 42-43 градуса", обясни производителят на ракия Иван Кефиров.
Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.
Снимка: БГНЕС