Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които трябва да се включват редовно в храненето. Най-големи ползи за здравето се добиват, ако се консумират пресни. Съхранението за дълго е истинско предизвикателство. Всеки зеленчук има различна трайност. Някои могат да издържат с дни, докато други гният доста по-бързо. Правилното им съхранение може да удължи свежестта им и да ви помогне да се радвате на прекрасните им вкусови и хранителни качества. Ето няколко съвета как да ги поддържа свежи.
Извадете зеленчуците от опаковките им
Никога не дръжте зеленчуци в пликове и найлонови опаковки. Това ще ги предпази от бързо разваляне и гниене. Съхранението на зеленчуците в опаковките им задържа газовете, които се отделят от тях като естествен процес на зреене. Когато газовете останат в плика или опаковката, те ускоряват многократно гниенето и развалят продуктите.
Разделяйте плодовете от зеленчуците
Ако съхранявате плодовете и зеленчуците близо едни до други, това ще ускори взаимното им гниене. Винаги ги разделяйте на отделни рафтове или отделения в хладилника, за да ги предпазите от газовете, отделяни от тях и ускоряващи гниенето.
Четете повече по темата на az-jenata.bg
Снимка: Pixabay