Рибата тон притежава ценни ползи за здравето. Тя може да се консумира както от консерва, така и прясна - изпечена или сурова. Съдържанието на мазнини в нея е различна според разновидностите, някои видове са по-богати на мазнини от други. Ключова полза е богатото съдържание на Омега-3 мастни киселини, което допринася за намаляване на сърдечносъдовия риск. Освен това скорошни проучвания са показали, че консумацията на риба тон е свързана с по-ниска честота на случаите на Алцхаймер, артрит и депресия.
Тези риба е ценен източник на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина - две ключови Омега-3 мастни киселини. Те действат като прекурсури на различни медиатори, важни за имунната система, кръвообращението и хормоналния баланс.
Освен това, тези мастни киселини имат важно действие за намаляване на кръвното налягане и нивото на триглицеридите в кръвта, както и понижаване на риска от образуване на тромбози. Всичко това води до значителна превенция на атеросклеротичните изменения в съдовете. Редовната консумация на Омега-3 допринася за намаляване на риска от аритмия и също така потиска растежа на раковите клетки.
Четете повече в Puls.bg.
Снимка: Pixabay