Яйцата са прекрасен продукт, защото могат да се консумират по много начини. Те са и незаменима част от редица рецепти заради качествата, които притежават в подобряването на текстурата на ястия и печива. Неправилното им съхранение и употреба обаче могат да повишат риска от заразяване със салмонела и други опасни инфекции.
Въпреки че яйцата обикновено стоят в хладилната витрина в магазините, не е задължително те да се съхраняват в хладилника. Една от причините за охлаждането им под 4 градуса по Целзий е именно бактерията салмонела. Ако яйцата са от доверен източник обаче, рисковете са по-малки и охлаждането им в хладилник не е задължително. Поначало яйцата могат да издържат и извън хладилника до 1 седмица, ако не са заразени и са от доверени източници.
Яйцата съдържат естествен въздушен джоб в заострената си част, който излага на по-лесно разваляне яйцата. Ако не ги обърнете, този въздушен джоб създава условия за проникване на болестотворни микроорганизми през дишащата пореста структура на черупката. Обръщането на яйцата намалява този риск.
Пукнатата черупка не е просто козметичен дефект. Тя не е и проблем единствено при варене на яйцата, който ще изкара съдържанието им извън тях във водата. Пукнатата черупка може да подсказва, че в яйцето лесно са навлезли бактерии, опасни за здравето. Не рискувайте, а избягвайте консумацията на яйца с пукната черупка.
Четете повече в az-jenata.bg