От Париж до София: 90-те години в писма от боклука

11.01.2023 | 19:10 Редактор: Петя Кръстева

Изхвърлени и намерени случайно писма разказват за живота на българка, избрала да емигрира във Франция в най-бурните години от новата ни история. От боклука ги вади Ина Добрева години след написването им. 

Българката Милена е една от хилядите, избрали да напуснат България след промените. Решава да отиде във Франция, учи в Сорбоната и разказва в писма до свой приятел преживяванията, страховете и мечтите си. 

15 години по-късно тези писма са изхвърлени на боклука. Намира ги Ина Добрева, тогава студент в НАТФИЗ, към днешна дата - актриса. Тя разказва, че ги е открила случайно, докато се прибира към дома си. 

"Имаше куп писма - част от тях адресирани от Париж. Взех едно от тях, прочетох го и много се впечатлих от историята на жената - тогава 22-годишно момиче, което пише на своя най-добър приятел", коментира тя.

Писмата бележат живота на Ина. В Париж тя среща своята Милена - дотогава само образ, създаден от мастилото върху хартията. "Животът така се стече, че аз, бидейки франкофон, имах възможност да замина за Франция и продължих да уча актьорско майсторство. Писах ѝ, за да я поканя на едно от представленията си", каза Добрева.

20 години след написването на тези редове срещата е факт. Милена вече е успяла жена, а Ина решава да разкаже историята в изложба с името "Намерих тези писма". По стените на галерията тя изписва фразите, запечатали се в главата ѝ. 

"Фокус на проекта е животът през 90-те и чрез един случайно намерен живот се опитвам да изследвам проблемите на това поколение, което е заминало и не се е върнало. Нито един от героите в писмата не се е завърнал", споделя младата жена.

Това не е разказ-носталгия по миналото. А разказ за бъдещето, писан в малките парижки улички, и прочетен в София.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Стойчо
преди 1 година
Aз съм един от тези хора. Не е лесно да има окончателно завръщане в България след 38 години в чужбина. За тези години човек създава, променя се. Свиква с новата среда, изучава я. Средата е тази, която я няма в България. Иначе, в материален план, в България вече има всичко. Тя си остава Родината, в която винаги с вълнение се завръщаме...за да я напуснем след няколко месеца. Сигнализирай за неуместен коментар