Киноата е прекрасна на вкус пълнозърнеста култура, която се приготвя за 15 минути. Тя е чудесна алтернатива на ориза за онези, които спазват диета и се стараят да изключат бързо разграждащите се въглехидрати от менюто си.
За да приготвите перфектната варена киноа вкъщи е необходимо да знаете точните пропорции, както и какво да прибавите към нея, за да се насладите на максимума от нейните ползи и вкусови качества.
Киноата в съотношение с водата
За да сварите киноата в идеалните ѝ пропорции е нужно да спазите съотношението киноа спрямо вода в следните мерки:
2 чаши вода
1 чаша киноа
В зависимост от това колко порции искате да приготвите трябва да пресметнете количеството киноа и да приложите към нея съответната пропорция вода. Обикновено 3 чаши киноа са достатъчни за 6 порции.
Можете да замените водата с бульон, който придава още по-приятен и наситен вкус, съветва az-jenata.bg.
Приготвяне на киноата
Най-популярният начин за приготвяне на киноата е на котлона. Може да се свари и в уред за приготвяне на ориз или мултикукър. Домакините, които не притежават подобни уреди могат успешно да приготвят киноа и без тях. Ето как.
Необходими продукти:
2 чаши вода или бульон
1 чаша киноа
¼ чаена лъжица сол
Солта подсилва качествата и вкуса на киноата, затова е препоръчително да я добавите към водата или бульона, въпреки че не е задължително.
Смесете киноата с течността. Добавете солта. Оставете да заври на силен котлон. След това намалете температурата и оставете да къкри за около 15 минути или докато течността се абсорбира напълно. Когато е готова, киноата се разпуква и това е един от признаците, че е време да я свалите от котлона.
След като свалите киноата от котлона я оставете да набъбне допълнително за още 10 минути под капак. Парата, която се реабсорбира в нея допринася тази зърнена култура да стане още по-пухкава и рехава.
За да направите киноата още по-пухкава и рехава, изплакнете я за няколко секунди в гевгир под студена течаща вода.