Как да разпознаем нервната анорексия?

Наблюдава се и при редица психични заболявания

05.01.2023 | 20:15 Редактор: Вяра Димова
Как да разпознаем нервната анорексия?

"Нервна анорексия" в широк смисъл на думата означава загуба или силно понижаване на апетита, което не се дължи на органични заболявания. Наблюдава се и при редица психични заболявания: шизофрения, ендогенна депресия, хистерия, невроза и др. В тези случаи анорексията води до силно изразено отслабване и изтощение. Понякога при посочените психични заболявания анорексията е пръв, основен и най-изявен симптом.

При психичните заболявания може да се наблюдава истинска загуба на апетита, която може да доведе до значително намаление на телесна маса, включително и до изразена кахексия. 

Болните с анорексия могат да се разделят на 3 групи:

1. Истинска, първична анорексия

2. Хистерия

3. Други психични разстройства, водещи до загуба на апетита

Клинична картина

Основен симптом се явява "страхът от напълняване" и желанието "да се отслабне". Апетитcт на болните е запазен, но те се ограничават от приемането на храна.

Болните се ограничават главно от въглехидрати, но не приемат достатcчно и белтcци. Други прибягват към лаксативни лекарства, клизми или няколко дни напълно се въздържат от приемане на храна.

Лечение

Терапията на вторичната (симптоматична) нервна анорексия се свежда до лечение на основното заболяване: хистерия, шизофрения, ендогенна депресия и др.

При първичната нервна анорексия трябва да се провежда психотерапия и да се коригира нарушеното хранене, като се помогне на пациента да си изработи адекватни хранителни навици.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: pixabay