На 6 януари отбелязваме Йордановден (Богоявление). На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
На трапезата се слагат постни ястия, орехи, сурово жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.
Ето как да приготвим вкусни зелеви сарми с пилешко.
Продукти:
- 10 средно големи зелеви листа
- 250 г пилешко филе
- 1 малка глава лук
- 1 морков
- 1 к.ч. ориз
- черен пипер
- червен пипер
- олио
- ½ връзка магданоз
- 1 скилидка чесън
Приготвяне:
Най-напред нарежете пилешкото филе и зеленчуците на ситно. В добре загрята мазнина задушете морковите, чесъна и лука. След това прибавете пилешкото филе заедно с подправките, а за финал оставете магданоза.
Когато месото се задуши - сложете ориза с една кафена чаша вода. Добре е плънката да не е напълно сготвена. След това я отделете от котлона и оставете да изстине малко. Във всяко зелено листо сложете по 1-2 с. л. от нея, в зависимост от големината на листата и оформете сарма, съветва az-jenata.bg.
Сармичките се нареждат в тавичка, налива се вода и се запичат, докато зелето омекне (в предварително загрята фурна на 180 градуса).