Диабетът тип 2 е заболяване, което се характеризира с недостатъчно отделяне на инсулин от панкреаса. Това води до нарушен глюкозен толеранс и повишени нива на кръвната захар. Основен елемент в профилактиката на заболяването е правилната диета.
Храненето при диабет тип 2 изисква изключване на някои храни, които увеличават нивата на кръвната захар и имат негативно влияние върху здравето в дългосрочен план. Ключов елемент е ограничаването на приема на въглехидрати и захари.Друг важен аспект от диетата е ограничаването на приема на наситени мазнини, каквито се съдържат в пълномаслените млечни продукти. Препоръчителна е умерената консумация на Омега-6 мастни киселини, тъй като в по-високи количества те се окисляват и водят до увеличаване на кръвната захар на гладно.
Готовите хранителни продукти съдържат високи количества добавени захари и транс мазнини. Освен че благоприятстват наддаването на телесно тегло, те имат и негативен ефект върху гликемията и нивата на холестерола в кръвта.При диабет тип 2 е препоръчително ограничаване на консумацията на алкохол.
Повече по темата четете в puls.bg.
Снимка: Pixabay