Причината силната миризма на чесън да се задържа толкова дълго след хранене е, че сярата в лука се освобождава в кръвта по време на храносмилането.
С масспектрометър, устройство, което анализира молекули въз основа на тяхната маса, са установени храни, с помощта на които е било намалено значително уханието на чесън в дъха на доброволци, пише Večernji. Установено е, че освежаващите води за уста или четки за зъби не помагат в опитите да се прикрие отличителната миризма на чесън.
Учените твърдят, че трябва да се консумират ябълки, маруля, цикория, целина, картофи, магданоз, мента, босилек или гъби с или след ядене на чесън. Тези храни съдържат феноли, които реагират със сярата от чесъна в химическа реакция и по този начин неутрализират силната миризма, пише БГНЕС.
Най-много феноли има в ментата, но учените са изненадани и от това как листата на марулята, които имат значително по-малко феноли, потискат миризмата на чесън.