Намаляването на приема на алкохол е една от най-важните стъпки за защита на здравето на черния дроб, но когато искаме да посегнем към чаша алкохол, има опция, която може да навреди по-малко от други.
Проучване от 2019 г. показва, че алкохолът е основен рисков фактор за чернодробните заболявания, особено за цирозата, съобщи The Healthy. Много лекари и диетолози са съгласни и насърчават всички, които обичат алкохолни напитки, да намалят количеството им, доколкото е възможно.
"Ако имате здрав черен дроб, не е нужно да се отказвате напълно от алкохола. Многобройни проучвания показват, че червеното вино съдържа антиоксиданти, които дори могат да подобрят здравето на черния дроб. Разбира се, ако го консумирате умерено", подчерта лекарят, цитиран от БГНЕС.
Снимка: Pixabay