Продукти:
- 2 чаени чаши брашно
- щипка сол
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 чаена лъжичка нескафе
- 1/2 ч.л. канела на прах
- 1/4 ч.л. индийско орехче на прах
- 1/2 чаша кафява захар
- 3/4 чаена чаша олио
- 1/2 чаша вода или соево/бадемово мляко
- 1 ч.л. екстракт ванилия
- 3 супени лъжици натурално какао
- 30 г фурми
- 30 г захаросани череши
- 30 г захаросани портокалови корички
- 50 г орехи
- 50 г бадеми
- коняк за накисване на плодовете и ядките
Приготвяне:
Преди да започнете да правите кекса нарежете на ситно плодовете и ядките и ги залейте за няколко часа с коняка. Сложете в купа всички сухи съставки и ги разбъркайте. Добавете към тях вече накиснатите плодове и ядки, олиото и водата/млякото, пише az-jenata.bg Разбъркайте добре с помощта на лъжица.
Тестото за кекса се пече в тавичка, която е предварително намазнена и леко набрашнена и в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути (зависи от фурната).
Снимка: Pixabay