fallback

Изненадайте близките си с най-вкусните сарми за Бъдни вечер (+РЕЦЕПТА)

Похлупете ги с порцеланова чиния отгоре, за да не се развали формата им при варенето

24.12.2022 | 07:00 Автор: Петя Кръстева

Продукти:

  • 2 и ½ чаши ориз
  • 5 чаши вода
  • 100 мл олио
  • 2 щипки черен пипер
  • 1 кисела зелка
  • 1 щипка сол
  • 2 чаени лъжици мащерка
  • 2 чаени лъжици червен пипер

Приготвяне:

Измийте и изчистете ориза. Сложете го в тиган. Прибавете 2 чаши и половина вода (колкото е оризът), няколко лъжици олио, сол, черен пипер, мащерка. Нека оризът набъбне в тигана. Тогава го свалете от огъня.

Обелете най-горните 2 листа на зелката и ги оставете настрани. Откъснете и останалите листа, като внимавате да не ги повредите. Във всяко листо сложете по една голяма лъжица ориз и оформете сарма. Направете това с всички зелеви листа.

Подредете на дъното на дълбока тенджера двете най-горни зелеви листа, за да не загорят сармите. Върху тях подредете самите сарми. Излейте останалите чаши вода, съветва  az-jenata.bg . Похлупете с порцеланова чиния отгоре, за да не се развали формата на сармите при варенето. Гответе за около 50 минути.

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback