Продукти:
- 2 и ½ чаши ориз
- 5 чаши вода
- 100 мл олио
- 2 щипки черен пипер
- 1 кисела зелка
- 1 щипка сол
- 2 чаени лъжици мащерка
- 2 чаени лъжици червен пипер
Приготвяне:
Измийте и изчистете ориза. Сложете го в тиган. Прибавете 2 чаши и половина вода (колкото е оризът), няколко лъжици олио, сол, черен пипер, мащерка. Нека оризът набъбне в тигана. Тогава го свалете от огъня.
Обелете най-горните 2 листа на зелката и ги оставете настрани. Откъснете и останалите листа, като внимавате да не ги повредите. Във всяко листо сложете по една голяма лъжица ориз и оформете сарма. Направете това с всички зелеви листа.
Подредете на дъното на дълбока тенджера двете най-горни зелеви листа, за да не загорят сармите. Върху тях подредете самите сарми. Излейте останалите чаши вода, съветва az-jenata.bg . Похлупете с порцеланова чиния отгоре, за да не се развали формата на сармите при варенето. Гответе за около 50 минути.
Снимка: Pixabay