Какви храни трябва да избягваме според здравословното си състояние?

Пшеницата е вредна при депресивни състояния

07.12.2022 | 10:54 Редактор:
Какви храни трябва да избягваме според здравословното си състояние?
Какви храни трябва да избягваме според здравословното си състояние?

Когато се появи някакво неразположение или се окаже, че имаме по-сериозен здравословен проблем, първо прибягваме до прием на медикаменти. Не забравяме ли обаче, че начинът ни на хранене е ключов за подобряване на състоянието ни? Лекарят, който ни е назначил нужната терапия, вероятно ни е посъветвал какво да консумираме и какво да избягваме. Лошото е, че невинаги се вслушваме в съветите на специалистите относно храната, която съставлява нашето ежедневно меню, а в много случаи именно тя може да е част от причините за възникването на дадени състояния и заболявания.

Алергии

  • Вредни храни – глутен, конвенционални млечни продукти, хидрогенирани мазнини, яйца, преработени храни, захар, кофеин, алкохол.
  • Полезни храни – карфиол, свежи зеленчуци, аспержи, цитрусови и горски плодове, риба, круши, пилешко месо, костен бульон, ориз, овесена каша, ленено семе, семена от чиа, мед, джинджифил, водорасли, ферментирали храни.

Анемия

  • Вредни храни – захар, преработени храни, млечни продукти, храни, които блокират усвояването на желязото (шоколад, кафе, сода, черен чай)
  • Полезни храни – пилешки и говежди черен дроб, агнешко и говеждо месо, жълтъци, зеленолистни зеленчуци, цвекло, меласа, храни, богати на витамин С, броколи, червени чушки, череши, сини сливи, червен боб, смокини.

Депресия

  • Вредни храни – пшеница, хидрогенирани мазнини, пакетирани храни, кофеин, преработени видове олио, алкохол, захар.
  • Полезни храни – богати на омега-3 мастни киселини, кокос, риба, авокадо, орехи, качествени пилешко и говеждо месо, броколи, зеленолистни зеленчуци, червено цвекло, лук, диви гъби, семена и горски плодове.

Четете повече по темата на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay