Когато се появи някакво неразположение или се окаже, че имаме по-сериозен здравословен проблем, първо прибягваме до прием на медикаменти. Не забравяме ли обаче, че начинът ни на хранене е ключов за подобряване на състоянието ни? Лекарят, който ни е назначил нужната терапия, вероятно ни е посъветвал какво да консумираме и какво да избягваме. Лошото е, че невинаги се вслушваме в съветите на специалистите относно храната, която съставлява нашето ежедневно меню, а в много случаи именно тя може да е част от причините за възникването на дадени състояния и заболявания.
Алергии
- Вредни храни – глутен, конвенционални млечни продукти, хидрогенирани мазнини, яйца, преработени храни, захар, кофеин, алкохол.
- Полезни храни – карфиол, свежи зеленчуци, аспержи, цитрусови и горски плодове, риба, круши, пилешко месо, костен бульон, ориз, овесена каша, ленено семе, семена от чиа, мед, джинджифил, водорасли, ферментирали храни.
Анемия
- Вредни храни – захар, преработени храни, млечни продукти, храни, които блокират усвояването на желязото (шоколад, кафе, сода, черен чай)
- Полезни храни – пилешки и говежди черен дроб, агнешко и говеждо месо, жълтъци, зеленолистни зеленчуци, цвекло, меласа, храни, богати на витамин С, броколи, червени чушки, череши, сини сливи, червен боб, смокини.
Депресия
- Вредни храни – пшеница, хидрогенирани мазнини, пакетирани храни, кофеин, преработени видове олио, алкохол, захар.
- Полезни храни – богати на омега-3 мастни киселини, кокос, риба, авокадо, орехи, качествени пилешко и говеждо месо, броколи, зеленолистни зеленчуци, червено цвекло, лук, диви гъби, семена и горски плодове.
Четете повече по темата на az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Тагове: