Защо да добавите дюлите към менюто си?

Плодът подпомага и за отслабването

11.11.2022 | 23:15 Редактор:
Защо да добавите дюлите към менюто си?
Защо да добавите дюлите към менюто си?

Плодовете са важна част от здравословното хранене. Осигуряват ни жизненоважни хранителни вещества, които са необходими на организма ни, за да функционира правилно.

1. Добри са при възпалителни заболявания на червата, като спомагат и за подсилване на имунитета.

2. Подпомагат отслабването, тъй като имат малко калории, но са богати на фибри.

3. Дюлите имат ползи за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. За антиоксидантните свойства в тези плодове се смята, че намаляват риска от запушването на кръвоносните съдове и допринасят за доброто сърдечно здраве.

4. Имат противовъзпалителни свойства. Дюлите са с добро съдържание на витамин С.

5. Полезни са при стомашни язви. Западни изследвания са установили, че фенолите, присъстващи в дюлите, са ефективни при облекчаване на стомашни язви. 

6. Намалява гаденето. Дюлята е ефикасен плод и срещу сутрешното гадене. 

7. Имат антиоксидантни ползи. Дюлите имат невероятни антиоксидантни свойства поради наличието на полифенолни съединения. Тези антиоксиданти се борят със свободните радикали, присъстващи в тялото, като забавят процеса на стареене, както и предотвратяват развитието на различни заболявания.

8. Полезни при настинка и грип. Дюлите са едни от най-полезните плодове, когато страдаме от настинки и сезонен грип. Хранителните вещества в тях не само намаляват риска от вирусни заболявания, но също подпомагат по-бързото възстановяване.

9. Понижават кръвното налягане. Дюлите са богати на калий, който се смята за един от най-добрите минерали в контрол на високото кръвно. Тъй като е богат на калий, плодът на дюлята помага за поддържане на нормално кръвно налягане.

10. Спомагат за баланса на холестерола.

11. Имат противоракови свойства. Антиоксидантните свойства на дюлята помагат на тялото да се бори срещу свободните радикали и се смята, че спомагат за елиминирането на злокачествените ракови клетки. Учените смятат, че това се дължи на катехините и епикатехините в плодовете.

12. Полезни са за здравето на очите и черния дроб.

13. Известно е, че сокът от дюли е полезен за облекчаване на респираторни заболявания, анемия и астма.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка pixabay.com