Шипката е малък плод, който е много подценяван. Жалко е, че повечето хора не се сещат за нея, особено през есенно-зимния сезон, защото шипката е прекрасно средство да се повиши имунитетът.
Когато навсякъде дебнат вируси и настинки, имунната система се нуждае от стимулиращи вещества, за да подобри защитните си функции. Шипката притежава именно такива качества, но и не само.
В шипката се съдържат много големи количества витамин С. Тъй като този малък плод зрее през цялото лято и е готов за бране в късна есен, концентрацията на витамин С в него е изключително висока.
Това прави шипката прекрасна за повишаване на имунитета, тъй като витамин С има свойство да се бори с възпаленията, да подсилва функциите на имунната система и да подобрява деленето на клетките.
Според healthdigest.com само в две големи супени лъжици нарязани шипки се съдържат около 11 милиграма витамин С. Това количество е впечатляващо предвид големината на този плод.
Освен витамин С, шипката съдържа голямо разнообразие от витамини и минерали, фитохимикали и антиоксиданти, много фибри, които подобряват цялостното здраве на организма.
Четете повече по темата в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay