Причините да го консумираме по-често лук

Зеленчукът ни осигурява витамини В6 и С, фолат, желязо и калий

28.10.2022 | 09:56 Редактор:
Причините да го консумираме по-често лук
Причините да го консумираме по-често лук

Лукът е неизменна част от менюто ни, когато страдаме от настинка. Ползите от лука за здравето са многобройни. Зеленчукът ни осигурява витамини В6 и С, фолат, желязо и калий. Помага ни да облекчим болното гърло, кашлицата, дори хремата.

1. Намалява риска от рак – Според проучване, проведено от University of Guelph, червеният лук е най-ефективен при унищожаването на раковите клетки на гърдата и дебелото черво, сочат изследвания. Този лук има високи нива на кверцетин и антоцианин – две съединения, които допринасят за тази характеристика.

2. За здраво сърце – Флавоноидите в червения лук могат да допринесат за здравето на сърцето, смятат учени. Лукът е богат също и на съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Също така, лукът съдържа тиосулфинати, които действат като естествени разредители на кръвта и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

3. По-ниски нива на кръвната захар – Според западни изследвания, редовната консумация на лук, може да помогне за баланса на кръвната захар, разбира се ако се следва здравословен режим на хранене. Едно от серните съединения в лука (S-метилцистеин) и кверцетин може да има благоприятен ефект върху кръвната захар, смятат учените.

4. Насърчава здравословното храносмилане – Лукът е богат на фибри и инулин. Доказано е, че инулинът действа като източник на храна за полезните бактерии в червата. Фибрите в зеленчука също помагат на тялото ни да поддържа добри нива на здравословните бактерии. Разбира се, ако имате някакви храносмилателни проблеми е добре да се допитате до лекар, който да ви насочи кои храни да избягвате.

5. Полезен за здравето на костите – Още една причина да хапваме редовно лук е, че някои западни изследвания стигат до извода, че лукът може да намали риска от свързаната с възрастта остеопороза. Според швейцарски изследователи съединение в белия лук може да намали загубата на костна маса.

Повече по темата четете в Az-jenata.bg 

Снимка: Pixabay