Астрофизик с интересен поглед над частичното затъмнение, "скрило" Слънцето за 2 часа

Следващото подобно явление се очаква през 2027 г.

25.10.2022 | 18:10 Редактор: Петя Кръстева

Частично слънчево затъмнение можеше да бъде наблюдавано над България днес. Продължителността на явлението в София беше 2 часа и 18 минути. Това беше третото за тази година затъмнение, което можеше да бъде видяно от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия.

За да заснеме слънчевото затъмнение, в Астрономическата обсерватория в Борисовата градина дойде астрофизикът Пенчо Маркишки, който е сред най-добрите астрофотографи в България. Избрал е специален фотоапарат.

"Телеобективът има 400 мм фокус и филтър, който пропуска само 0,1% от слънчевата видима светлина", поясни той. В София частичното слънчево затъмнение започна точно в 12:27 ч.

"Първия контакт вече е настъпил, когато двата диска на Луната и на Слънцето се допират образно казано, не се допират реално", коментира Маркишки. 

Не бива да забравяме, че явлението не трябва да се наблюдава с просто невъоръжено око, трябва да се използват специални очила с филтри с голяма UV защита. Максималната фаза на явлението, когато луната закри 32% от площта на слънчевия диск, настъпи в 14:46 ч. 

Всяка фаза от явлението внимателно проследяваше и Пенчо Маркишки. 

"Едно затъмнение, което е сравнително рядко. Следващото такова затъмнение ще бъде чак на 2 август 2027 г.", посочи астрофизикът. 

Снимките, които той направи, ще послужат за неговите публикации в наши и чужди научнопопулярни издания, посветени на оптиката, астрономията и астрофотографията. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК