Храните, които допринасят за изгаряне на мазнини, са богати на активни съставки като антиоксиданти, фибри или дори лимонена киселина.
Патладжан
При готвене патладжанът поема голямо количество мазнини. В тялото патладжанът също улавя мазнините и по този начин насърчава тяхното последващо елиминиране. Този ефект на изгаряне на мазнини е свързан преди всичко с високото му съдържание на диетични фибри и по-специално на пектин, което го прави ценен при отслабване.
Зелен чай - напитка, която стимулира на липидите
Зеленият чай е една от най-ефективните храни за изгаряне на мазнини. В допълнение към високо си съдържание на антиоксиданти и диуретични активни съставки, зеленият чай съдържа катехин. По-конкретно, зеленият чай съдържа епигалокатехин, наричан още EGCG. Тази съставка помага за засилване на метаболизма и значително увеличаване на изгарянето на мазнини.
Лимон - помага на тялото да смила мазнините
Основната активна съставка в лимона е лимонената киселина. В организма лимонената киселина притежава много ползи. Антиоксидантното действие му позволява да стимулира имунната защита и да се бори срещу стареенето на клетките.
За загуба на тегло лимонената киселина също притежава някои ползи.
Лимонената киселина увеличава производството на жлъчка и храносмилателни ензими и по този начин помага за стимулиране на храносмилателната система, улеснява храносмилането, както и повторната употреба и елиминирането на мазнините след метаболизирането им.
Овесени трици - храна, която улавя липидите в тялото
Овесените трици имат две основни предимства за контрол на телесното тегло. Това се дължи на високото съдържание на разтворими диетични фибри. Овесените трици имат мощно засищащо действие. Включването им в начина на хранене позволява по-продължителна ситост, по-добър контрол на апетита и калорийния прием.
Разтворимите фибри улавят жлъчни соли и холестерол в тялото и насърчават тяхното елиминиране чрез стимулиране на чревния транзит.
Ябълки
Подобно на овесените трици, ябълката е ценна храна за изгаряне на мазнини, благодарение на съдържанието на разтворими фибри и по-специално на пектин. В храносмилателната система пектинът участва активно в елиминирането на излишните мазнини чрез стомашно-чревния тракт. Достатъчната консумация на разтворими фибри помага за регулиране на холестерола в кръвта и нивата на кръвната захар.
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК