Витамин D е жизненоважен витамин за здравето. Дефицитът му може да доведе до някои сериозни състояния, с които е трудно да се пребори човек, особено ако не допуска, че са причинени от недостига на този ценен елемент.
Витамин D се набавя предимно чрез слънчевата светлина като посредством нея се синтезира в организма. Той обаче се доставя и чрез някои храни, които са негов богат източник. Хубаво би било тези храни да се включват редовно в храненето особено през зимата, когато греенето на слънцето е ограничено, а ние сме добре облечени и слънчевите лъчи не могат да достигнат пряко до кожата ни.
Първоначално изследователите са смятали, че витамин D участва предимно в костния синтез и костния метаболизъм. Най-новите изследвания обаче посочват, че този хранителен елемент е важен не само за здравето на костите, но и на нервите, мускулите, имунитета, дори за психичното и емоционалното здраве, сочат Националните здравни институти на САЩ, цитирани от healthdigest.com.
Недостигът на витамин D може да бъде основа за поява на проблеми с костите, мозъчни заболявания, метаболитни смущения, намалена имунна защита, депресия, гласи проучване, публикувано в Journal of Osteopathic Medicine.
Има няколко причини, които могат да доведат до дефицит на витамин D.
Ограничено излагане на слънце
Намаленият досег на кожата със слънчевата светлина ограничава и синтеза на достатъчно количество витамин D. Това е и една от главните причини през зимата лекарите да препоръчват допълнителен прием на добавки с витамин D, за да се компенсира дефицитът му.
Прекалена употреба на слънцезащитни кремове
През лятото е важно да се нанася слънцезащита върху кожата с цел предпазване от ракови заболявания, причинени от вредните UV-лъчи на слънцето. От друга страна обаче прекомерното "прикриване" от слънцето намалява синтеза на витамин D.
Четете повече по темата в az-jenata.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК