Проучване показа до какви болести могат да доведат изкуствените подсладители

Тези хранителни добавки "не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта"

09.10.2022 | 06:50 Редактор:
Проучване показа до какви болести могат да доведат изкуствените подсладители
Проучване показа до какви болести могат да доведат изкуствените подсладители

Според мащабно западно проучване от 2022 година, приемът на изкуствени подсладители е свързан с по-голям риск за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Проучване, публикувано в BMJ, проследява 103 388 възрастни французи. Заключението е, че изкуствените подсладители не са безопасна алтернатива на захарта и са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, пише сайтът draxe.com

Средната продължителност на проследяването е девет години и през това време са настъпили 1502 сърдечносъдови инцидента.

Аспартамът е най-често консумираният изкуствен подсладител сред участниците, допринасяйки за 58% от приема на изкуствени подсладители, следван от ацесулфам калий и сукралоза.

Повече от половината от възрастните в проучването са консумирали изкуствени подсладители в безалкохолни напитки без добавена захар и около 30% са използвали изкуствени подсладители за добавяне към храни и напитки. Изследователите заключават, че тези хранителни добавки "не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта".

Учените смятат, че изкуствените подсладители допринасят за здравословни проблеми и състояния като главоболие, мигрена, нервност, световъртеж, гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, нарушено зрение, храносмилателни неразположения, напълняване, затлъстяване, диабет тип 2 и други.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК