Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от група В. Фолиевата киселина е витамин В9, който се нарича още фолацин или фолат. Зелените листа на зеленчуците съдържат високи дози фолиева киселина, чието име идва именно от латинската дума "folium", означаваща "листа".
Витамин В9 е открит за първи път в листата на спанака. Впоследствие е установено, че се съдържа във високи количества и в слънчогледовите семки, бобовите храни и яйчения жълтък.
Защо трябва да приемаме фолиева киселина?
Фолиевата киселина е от ключово значение за превенция на малформации при плода по време на бременност. Въпреки това фолиевата киселина е важна за всички през целия живот и трябва да се набавя в достатъчни количества чрез храненето.
За какво е важна фолиевата киселина?
Фолиевата киселина участва в производството на нови клетки, особено бели и червени кръвни клетки. Тя има ключово значение за метаболизма на протеините - особено за аминокиселините глицин и метионин, както и за усвояването на въглехидратите.
Кога трябва да увеличим приема на фолиева киселина?
- Дългогодишно тютюнопушене;
- Чест прием на високи количества алкохол;
- Пациенти с имунни или храносмилателни заболявания;
- Напреднала възраст;
- Прием на висока доза витамин С - повече от 2 грама/ден;
Повече по темата четете в puls.bg
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК